HÄLSOSTATUS/HRV

Vad är hälsostatus/HRV?

Hjärtats rytm återspeglar rytmer från hela kroppen genom puls och EKG. Redan en liten påfrestning på kroppen leder till förändringar av dessa rytmer. Genom en analys av variationen och dynamiken i hjärtats rytmer kan man objektivt utvärdera kroppens hälsotillstånd.
Variationen i hjärtrytmen påverkas av allmäntillståndet och speglar främst det autonoma (självstyrande) nervsystemet (ANS) och variationerna visar därför belastning och resurser i ANS.

HRV (Heart Rate Variabil­ity) bygger på analys av variabiliteten i hjärtrytmen, vilket beskriver hur två hjärtslag efter varandra aldrig är identiska, utan skiljer sig i kraft, tid och längd. Denna variation är normal och ur flera perspektiv hälsosam, till skillnad från arytmier där variationer mellan pulsslagen är uppenbart avvikande. Variationen i hjärtrytmen påverkas av allmäntillståndet och regleras främst av det autonoma (självstyrande) nervsystemet (ANS) och variationerna visar därför belastning och resurser i ANS.

När hjälper HRV?

Genom att avläsa variationen och dynamiken i hjärtats rytmer kan man objektivt utvärdera kroppens hälsotillstånd. Hjärtats rytmer speglar därför olika fysiologiska processer i kroppen.
Man utvärderar balansen i ANS, stressnivån, hormonell balans, psykoemotionell belastning, förmåga att hantera stress, biologisk ålder och inte minst den totala vitaliteten.
Metoden är utmärkt för att förstå den totala belastningen av kroppen i till exempel olika stresstillstånd, att följa sjukdomsprocesser likaväl som tillfrisknandeprocesser.

Hur fungerar HRV?

Analysen utförs bäst i avslappnat tillstånd, liggande på behandlingsbritsen. Uppkopplingen sker via handledselektroder. Mätningen tar ca 5 minuter och tillsammans med utvärdering av analysen tar det ca 30 min.

Terapeut

Leif

KONTAKTA OSS

Baggåkersgatan 6B
431 53 Mölndal
031-27 00 65
info@halsosjalen.se

WEBBOKNING

Du kan boka en tid via vår webbtjänst HÄR

ÖPPETTIDER

Vi har öppet alla dagar i veckan för att det alltid ska vara lätt att hitta en tid. 

RECEPTION

Måndag - fredag kl 8-17

HITTA TILL OSS

Vår mottagning finns i Mölndal och till oss kommer många från Göteborg, Kungsbacka och närområdet, men vi har även mer långväga gäster.

Hälsosjälen

För vägbeskrivning - klicka här

FÖLJ OSS

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få inspiration till bästa hälsa.

- vi hjälper dig till bästa hälsa