HÅRMINERALANALYS (HMA)

hårmineralanalys

Vad är en hårmineralanalys?

Forskarna upptäcker mer och mer om näringens betydelse för vår hälsa. Men vi kan inte bara stoppa i oss vilka kosttillskott som helst för att få balans i kroppen. Tvärtom så kan det förvärra våra symtom att äta kosttillskott vi egentligen inte behöver.

En hårmineralanalys (HMA) ger en detaljerad sammanställning av vilka mineraler som har lagrats i kroppens vävnader, i detta fall håret. I och med att man samlar hår som är cirka två centimeter långt från skalpen visar analysen mineralstatusen en till tre månaderna tillbaka i tiden. En blodanalys visar vilken näring som finns i blodet vid just det tillfället som provet tas medan ett urinprov visar de näringsämnen som utsöndras från kroppen. Därför är en hårmineralanalys att föredra om du vill få information om hur din näringsbalans varit senaste 1-3 månaderna.

Utöver mineralstatus visar en hårmineralanalys även balansen mellan olika mineraler och förekomsten av eventuella tungmetaller. Med hjälp av mineralstatusen och balansen mellan de olika mineralerna ser man även indikationer på hur sköldkörtel och binjurar fungerar, om man har en snabb eller långsam ämnesomsättning, hormonella obalanser, leverns avgiftningsförmåga, blodsockersvängningar, matsmältningsproblem, stress och utbrändhet. Eftersom kroppens vitaminer också påverkas av kroppens mineralstatus kan även kroppens vitaminbehov utläsas i en hårmineralanalys.

När hjälper en hårmineralanalys?

Oavsett om man är frisk eller sjuk, mår bra eller dåligt kan man få mer insikter kring sin egen hälsa genom att göra en hårmineralanalys. En hårmineralanalys rekommenderas främst till personer som stämmer in på en eller flera av följande punkter…

• Mår dåligt utan att finna orsaken till detta
• Utsätter sig själv för mycket stress i olika former
• Har en obalanserad kosthållning
• Använder sig av kosttillskott
• Misstänker en belastning i form av tungmetaller, exempelvis kvicksilver

OBS: Blekning, hårfärgning eller att permanenta håret kan ge missvisande resultat på vissa mineraler. Efter att du har färgat, blekt eller permanentat håret så är det vår rekommendation att avvakta 8-10 veckor innan du gör en hårmineralanalys så att svaret av analysen blir så korrekt som möjligt.

Hur går en hårmineralanalys till?

Så här går analysen till – 4 steg

1. Första besöket: Under första besöket klipper Rickard hår från baksidan av ditt huvud. En liten mängd hår tas ifrån flera olika ställen på baksidan av huvudet för att det inte ska uppstå fläckar som syns. Av det håret som klipps av används endast de 3 centimetrarna som är närmast hårbotten för analys då det återspeglar mineralbalansen de 3 senaste månaderna. Mängden hår som skickas för analys är endast 150 mg (ca 1 matsked). Därav är det en ytterst liten mängd hår som klipps av vilket betyder att det sällan uppstår synliga spår av klippningen.

OBS: Är du orolig för att det ska uppstå fläckar av klippningen så går det använda 6 centimeter (mineralbalansen de senaste 6 månaderna) av det hår som klipps av så behöver Rickard inte klippa av lika mycket hår.

Håret ska vara opreparerat; ingen hårspray, hårgelé, hårvax etc.

Under besöket fyller du även i 2 hälsoformulär som tar mellan 15 – 45 minuter att fylla.

2. Analys: Håret skickas till Trace Elements laboratorium i Dallas som analyserar hårprovet. Trace Elements är ett oberoende laboratorium som analyserar hår från hela världen och har sedan starten 1984 genomfört över två miljoner hårmineralanalyser. Det kan ta 2 – 4 veckor från att ditt hårprov skickats tills analysen är klar.

 3. Resultatet skickas till din E-post: När ditt hårprov analyserats så skickas resultatet av analysen det till din e-post och du har möjlighet att boka ett återbesök av din Hårmineralanalys som är 60 minuter långt.

 4. Återbesök: Under återbesöket går vi igenom resultaten av analysen samt de kost- och kosttillskottsrekommendationer som medföljer i analysen. Rekommendationerna är unika för just dig och är sammansatta för att hjälpa din kropp till en bra näringsbalans.

Vi går även igenom de 2 hälsoformulär som du fyllt i under ditt första besök och kopplar dina svar i formulären till resultaten i hårmineralanalysen.

Rickard önskar att du till återbesöket tar med de näringstillskott och mediciner som du just nu tar för att underlätta hans bedömning om vilka näringstillskott som du kan fortsätta med respektive sluta med samt vilka nya tillskott du eventuellt skulle behöva börja med.

Ny hårmineralanalys inom 3 – 4 månader:

Det rekommenderas att du gör en ny hårmineralanalys inom 3 – 4 månader om du gjort förändringar med kost och näringstillskott för att se hur dessa förändringar påverkat din mineralstatus. Du följer då återigen steg 1 – 4 ovan.

Terapeut

Rickard

KONTAKTA OSS

Baggåkersgatan 6B
431 53 Mölndal
031-27 00 65
info@halsosjalen.se

WEBBOKNING

Här kan du boka en tid via vår ONLINEBOKNING

RECEPTION

Vi är oftast upptagna med behandlingar, men svarar eller lyssnar av telefonsvararen så snart vi får möjlighet.

ÖPPETTIDER

Vi har öppet alla dagar i veckan för att det alltid ska vara lätt att hitta en tid. 

DATAPOLICY

För din trygghet är vi öppna med hur vi samlar in och behandlar information som vi sparar om dig hos oss.
Du kan läsa mer om dataskyddsförordningen och vilka rättigheter du har på
Datainspektionens hemsida.

HITTA TILL OSS

Vår mottagning finns i Mölndal och till oss kommer många från Göteborg, Kungsbacka och närområdet, men vi har även mer långväga gäster.

Hälsosjälen

För vägbeskrivning - klicka här

FÖLJ OSS

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få inspiration till bästa hälsa.

- vi hjälper dig

till bästa hälsa

- vi hjälper dig till bästa hälsa