FRÅGOR

Vi har samlat några av de vanligaste frågor som vi får. Här får du svar på både allmänna frågor och för våra olika terapiformer.
Hittar du inget svar här, så ring eller skicka e-post till oss.

Tel. 031-27 00 65
E-post:  info@halsosjalen.se.

Allmänna

Kan man komma på remiss?

Nej, den offentliga sjukvården är tyvärr inte tillåtna att skriva remiss till oss. Däremot finns det numera vissa försäkringsbolag som i sina privata sjukvårdsförsäkringar tillåter att du besöker oss.

Gäller högkostnadsskydd?

Nej, vi är ett privat företag och är inte skattefinansierade som den offentliga vården.

Finns det klippkort?

Eftersom det är svårt att veta hur många behandlingar du behöver har vi valt att inte ha klippkort generellt.
För företag finns det möjlighet att köpa ett 10-kort som gäller hos osteopat Leif som alla anställda har tillgång till.

Har ni öppet på helger och kvällar?

Generellt har vi inte öppet på kvällar eller helger.
Gå in på respektive terapeut så ser du vilka tider som finns tillgängliga.

Hur kan man betala hos er?

Du kan betala med Swish och kort. Kontantbetalningar fungerar om du inte har annat alternativ. Några terapeuter tar också ePassi.
Ska din arbetsgivare betala kan vi fakturera denna.

Får jag ta med mitt husdjur?

Det är många som lider av allergi därför vill vi av respekt mot våra klienter inte att du tar med dig ditt husdjur in.

Vem skall jag välja av terapeuterna?

Våra terapeuter behandlar samma symptom, men med olika metoder. Ibland kanske du känner mer för en viss metod och då tycker vi att du ska testa det.
Är du osäker har du möjlighet att boka in en kortare kostnadsfri rådgivning hos någon terapeut där vi kommer fram till vilken behandling som passar just dig bäst.

Är det handikappvänligt, kan man komma med rullstol eller rullator?

Det är inga problem att komma till oss med rullstol.

Hur kan jag avboka min tid?

Avbokning kan göras online fram till 24 timmar innan ditt besök. Senare avbokning eller om du missar ditt besök, debiteras fullt.
Avbokning via e-post eller SMS gäller enbart efter bekräftelse från din terapeut.
Vid sjukdom kan ombokning göras även inom 24 timmar innan besök utan debitering. Kontakta då din terapeut via SMS.

Hur åker jag kollektivt?

Det är lätt att ta sig till oss med kollektivtrafiken, sök din resväg på www.vasttrafik.se, närmaste hållplats heter GoCo. Därifrån har du en promenad på ca 300 m till Atleva i GoCo Clinic House.

Varför är det dyrare att gå till er än till en vårdcentral?

När du går till din vårdcentral så betalar du bara en liten, liten del av vad besöket egentligen kostar. Ett vanligt läkarbesök på 15-20 min kostar ca 3 000 och det betalar vi alla gemensamt genom våra skatter. Eftersom vi är en privat hälsocentral utan statlig finansiering så betalar du själv hela kostnaden för ditt besök hos oss.

Vad gör ni för vår miljö?

Vi är mycket väl medvetna om hur vår miljö påverkar vår hälsa och använder därför i största möjliga utsträckning ekologiska, miljöcertifierade och oparfymerade artiklar och varor.
Naturligtvis källsorterar vi vårt avfall i det återvinningsrum som finns i GoCo Clinic House.

Terapier

Behandlingsreaktioner/Dagen-efter?

ADINDA
Trötthet, fylld av energi.

LEIF
Trötthet, extrem energi, träningsvärk. Vanlig behandlingsreaktion 1-3 dagar.

SOLRUN
Naprapati: En del upplever ömhet, huvudvärk eller tilltagande smärta initialt. Att man är trött eller frusen är också vanligt.
Funktionsmedicin: Man får inte några större biverkningar av själva konsultationen. Dock är förstagångsbesöket mycket omfattande med många frågor, så en viss mental trötthet kan man räkna med. Det är däremot väldigt vanligt att man får reaktioner när man sätter in exempelvis örtpreparat, en så kallad herxheimer-reaktion som är en reaktion på toxiner som bakterier och svampar avger när man med örter (även med konventionella mediciner) dödar dem.

Kan jag träna samma dag?

ADINDA
Lyssna på kroppen, men rörelse i form av promenader eller lätt löpning går bra. Undvik hård träning.

LEIF
Lättare rörelse, promenader etc är oftast bara bra, men undvik däremot hårdare träning samma dag. Undvik absolut att ta ut dig maximalt.

SOLRUN
Naprapati: Det beror på vad du sökt för och vad jag gjort. Generellt tycker jag man ofta behöver ta det lite lugnt en dag eller två, då menar jag ”aktiv vila” så promenader och liknande är bra. Men intensiva intervallträningar tycker jag man skall avstå ifrån.
Funktionsmedicin: Ja

Skall jag vila resten av dagen?

ADINDA
Lyssna på din kropp. Rörelse i form av promenader eller lätt löpning går oftast bra. Undvik hård träning.

LEIF
Man kan ofta vara trött eller få lite träningsvärk efter behandlingen, men du behöver inte vila.

SOLRUN
Naprapati: Om du behöver det så ja.
Funktionsmedicin: Om du får reaktioner på örter så vilar du, i annat fall inte.

 

Hur ofta behöver jag gå?

ADINDA
En gång i veckan är vanligtvis ett bra intervall under de första 4-5 behandlingarna. Initialt kan det ibland krävas tätare behandling. Ju bättre du börjar må, desto längre kan det gå emellan behandlingarna.

LEIF
En gång per vecka är ofta ett bra intervall.

SOLRUN
Naprapati: 3-6 gånger är rimligt att räkna med. Vi utvärderar efterhand att effekten är det vi önskar och stämmer alltid av.
Funktionsmedicin: Man får räkna med att arbeta i 6 månader – 1 år. Också här utvärderar vi noggrant efterhand.

Hur många gånger behöver jag gå?

ADINDA
Det är mycket individuellt, men ca 4-7 gånger för att nå en god effekt. Ibland mer, ibland mindre. Vanligtvis krävs det fler behandlingar ju längre du haft ett besvär.

MASSÖR
Det kan vara bra att ha 3 behandlingar inom loppet av en månad och sen göra en bedömning.

RICKARD
Frekvensmedicin: Det beror på vad du vill få ut av behandlingen. Vill du bara undersöka vilka värden du
har och få rådgivning kring kost och näringstillskott så kan det räcka med ett återbesök efter 1 månad och
ytterligare ett återbesök efter ytterligare ett par månader. Har du besvär där du vill få behandling genom
Frekvensmedicinterapi regelbundet kan det krävas 5-10 behandlingar. Ibland mer, ibland mindre.
Akupunktur/TCM – Koppning: Mycket individuellt, men ca 4-7 gånger för att nå en god effekt. Ibland
mer, ibland mindre. Vanligtvis krävs det fler behandlingar ju längre du haft ett besvär.
Samtalscoaching: Beror på vad du vill ha hjälp med. Du följer din känsla och vad som du känner att du har
behov av.

LEIF
Mycket individuellt, men ofta 3-5 ggr för att nå bra effekt. Ibland mindre, ibland mer.

PSYKOLOG
5-10 samtal kallas korttidsterapi och kan vara effektivt och bra. Man kan också boka enstaka samtal vid tillfälliga kriser. Men det finns de som går på samtal regelbundet i  flera, flera år.

HELENA
Jag rekommenderar att man börjar med 3 behandlingar inom 4 veckor för att sedan glesa ut behandlingstillfällena. Hur många gånger är svårt att svara på eftersom våra kroppar och bekymmer skiljer sig åt.

Förkyld, kan jag komma?

ADINDA
Att komma med förkylning och lätt feber går bra, men undvik att komma om du har hög feber.

LEIF
Ja, om det inte orsakar dig olägenhet att ligga ned och du inte har feber.

SOLRUN
Naprapati: Om du är allmänpåverkad skall du inte komma. Jag behandlar dig inte om du har feber eller halsont och känner dig hängig. Kroppen svarar inte så bra på behandling då, och det kan till och med vara risker förknippat med det. En nackspärr eller ryggskott kan till och med komma av en virussjukdom. Men lätta symptom är inga problem. Hade du skippat träningen tycker jag du ska skippa behandlingen också.
Funktionsmedicin: Det är inget hinder att du kommer vid lätta symptom. Men är det påverkat allmäntillstånd är det bättre att boka om tiden.

 

Behandlingar vid graviditet?

ADINDA
Beroende på vad du söker för kan det absolut vara ok att komma om du är gravid. Kontakta Adinda först för att få ett korrekt besked.

LEIF
Alldeles utmärkt. Osteopati kan underlätta graviditeten mycket och inte minst förbereda kroppen inför förlossningen.

SOLRUN
Tala om för mig om du är gravid, jag anpassar metoder efter tillståndet och avstår från att använda vissa tekniker av säkerhetsskäl.

Vad är det för skillnad mellan osteopat, naprapat och kiropraktor?

LEIF
Osteopaten jobbar generellt mjukast av dem men alla terapeuter utgår från de tekniker som man arbetar bäst med och får bäst resultat. Det kan skilja mer mellan två osteopater än mellan en osteopat och en naprapat/kiropraktor. Jag själv använder mig i stort sett uteslutande av mjuka och lugna tekniker och ”knäcker” extremt sällan. All behandling sker med händerna, oftast används inga tekniska hjälpmedel. Osteopaten har ofta lite längre behandlingar för att få förståelse och ge kroppen tid att förändra.

SOLRUN
Naprapaten har en kombination av mjukdelsbehandling och ledbehandling som syftar till att återställa obalanser i själva rörelseapparaten. Då det inkluderar tekniker som triggerpunktspressur och manipulation kan vissa grepp upplevas smärtsamma. Dock sker det alltid med information och kommunikation om vad som kommer att hända. Och givetvis hur det upplevs för just dig. Det är du som är experten på din kropp.
Jag tänker på osteopater, naprapater och kiropraktorer som ”kusiner” med varandra. Det kan vara mer skillnad mellan två av samma gren, än två av olika grenar beroende på hur den enskilda har valt att jobba. Det viktigaste är att du som patient har förtroende för just den du går till. Detta vet vi som arbetar med detta, och det är inte något som åtminstone jag lägger någon personlig prestige i.

Behöver man klä av sig?

 ADINDA
Oftast behöver du inte ta av kläderna för att få akupunktur. Ha gärna luftiga och rymliga kläder så underlättar det. För örtmedicin kan du självklart behålla kläderna på.

LEIF
För att kunna bedöma och behandla hållning, spänningslinjer, kurvaturer mm och för att få en god vävnadskontakt, är det absolut önskvärt att kunna utföra både bedömning och behandling med endast underkläderna. Om man önskar något annat respekteras det självklart och behandlingen anpassas efter det.

SOLRUN
Naprapati : Ja, man klär av sig till underkläderna på den del av kroppen som är i fokus. Vissa gånger kan man behålla byxorna på. Jag kan behandla dig med kläder på om du av olika anledningar inte vill klä av dig, men jag tappar en del information då.
Funktionsmedicin: Vid första besöket vill jag göra en kroppslig undersökning, så viss avklädning kan behövas.

Får någon anhörig följa med in?

ADINDA
Om patienten så önskar är det helt ok.

LEIF
Om patienten så önskar är det helt ok.

SOLRUN
Ja om man önskar det så går det bra. Den anhöriga får gärna hålla sig lite i bakgrunden. Om patienten är ett barn vill jag gärna att barnet själv får berätta , och att jag kompletterar med frågor till föräldern.

Gör akupunktur ont?

ADINDA
De flesta blir förvånade över hur lite smärta de upplever när de får akupunktur enligt TCM. På vissa punkter kan man uppleva att det sticker till lite och man skall känna ”qi-känslan” från nålen, men smärtan skall försvinna efter bara någon eller några sekunder. När nålarna sitter i skall det inte kännas obehagligt, utan du skall bara känna dig lugn och avslappnad. Det händer också ofta att patienten somnar under behandlingen.

SOLRUN
Naprapati: jag jobbar med ”smärtbehandling med nålar” vilket innefattar dry needling. Detta upplevs ofta som obehagligt, men det går fort över. En del gånger väljer jag att låta nålarna sitta kvar en stund i triggerpunkterna och stimulerar. Då brukar det inte vara särskilt smärtsamt.

Får jag äta mina mediciner från vården?

ADINDA
Ja, men tala om vilka mediciner du äter. Det är viktigt för förståelse för din situation och för en bra diskussion. Avbryt ingen medicinering utan samtal med din läkare.

LEIF
Ja, men tala om vilka mediciner du äter. Det är viktigt för förståelse för din situation och för en bra diskussion. Avbryt ingen medicinering utan samtal med din läkare.

SOLRUN
Ja, men tala om vilka mediciner du äter.

Finns det interaktioner?

ADINDA
Det är alltid viktigt att känna till om man går på andra terapier eller medicinerar för förståelse och för anpassning till detta.

LEIF
Det är alltid viktigt att känna till om man går på andra terapier eller medicinerar för förståelse och för anpassning till detta.

SOLRUN
Naprapati: Blodförtunnande mediciner är kontraindicerat för dry needling och försiktighet bör utvisas vid triggerpunktspressur. Vissa psykiatriska tillstånd är kontraindicerat för naprapatbehandling, och även patienter med påvisade cancerdiagnoser behandlas i samråd med sin läkare.
Funktionsmedicin: Ja det finns interaktioner mellan mediciner och örtpreparat och detta måste bedömas från fall till fall. Vissa kan behöva trappa ner doser på vissa mediciner i och med att tarmen läker och symptombilden förbättras. Detta gäller i vissa fall exempelvis sköldkörtelmedicinering.

KONTAKTA OSS

OBS! Ny adress från 1 sept 2023 - Entreprenörsstråket 6, hos Atleva i GoCo Clinic House
431 53 Mölndal

Telefon och mail hittar du under respektive terapeut

WEBBOKNING

Bokningen hittar du under respektive terapeut

DATAPOLICY

För din trygghet är vi öppna med hur vi samlar in och behandlar information som vi sparar om dig hos oss.
Du kan läsa mer om dataskyddsförordningen och vilka rättigheter du har på
Datainspektionens hemsida.

HITTA TILL OSS

Vår mottagning finns i Mölndal och till oss kommer många från Göteborg, Kungsbacka och närområdet, men vi har även mer långväga gäster.

För vägbeskrivning - klicka här

FÖLJ OSS

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få inspiration till bästa hälsa.

Integrativ medicin - för din bästa hälsa

Integrativ medicin - för din bästa hälsa