HSP – Highly Sensitive Person

Är du en högkänslig person/highly sensitive person/HSP?

Det här med känslor.
När man känner allt på ett djupare plan.
När andra runt omkring inte tycks förstå.
Du försöker vara alla till lags.
Du vrider ut och in på både kropp och själ för att alla ska må bra.
Du glömmer bort dig själv.
Du har svårt att prata med vissa människor, ibland även vistas i samma rum då du känner av deras energier.
Du har ett känsligare nervsystem som gör att du känner och bearbetar allt som sker på ett mycket djupare plan.
När man är HSP kan man få problem med mage och tarm, man kan få ont i alla leder i kroppen och man lider ofta av psykisk ohälsa.
Ibland går det så långt att man inte klarar av alla tankar inombords, det blir för mycket.
Man tappar tron på sig själv och den man egentligen är.

Vad är HSP/högkänslighet?

Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag som finns hos 15-20 procent av den globala befolkningen – jämnt fördelat mellan kvinnor och män – liksom hos de flesta djurarter.
Högkänsliga personer, eller Highly Sensitive Persons (HSP), föds med ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet och en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor.

Detta gör högkänsliga personer extra mottagliga för sin emotionella och fysiska miljö. De lägger märke till mycket mer än andra och bearbetar allt på en djupare nivå. Därför behöver de mer tid och energi än andra att smälta alla intryck.
I själva verket handlar det om en sorts strategi för överlevnad – högkänsliga personer funderar och utvärderar eventuella risker innan de företar sig något, till skillnad från majoriteten människor som agerar snabbt därför att de vill hinna först och tänker sedan.

Det är anledningen till att många högkänsliga personer kan framstå som tillbakadragna eller blyga. Men blyghet är ett inlärt beteende, som handlar om rädsla för negativa omdömen, och inte ett medfött drag.
Ibland kan högkänsliga personer också betraktas som hämmade, rädda eller neurotiska, men inte heller dessa beteenden är medfödda eller avgörande för högkänslighet.

Det faktum att högkänsliga människor uppmärksammar så många detaljer och har svårt att filtrera allt inflöde gör att de lätt blir överstimulerade. Detta leder till att de blir överväldigade, känner sig uppjagade, blir stressade, får kortslutning … särskilt när de står inför stökiga situationer, upprörda människor, höga stimulansnivåer och plötsliga förändringar.
I sådana situationer kan högkänsliga personer bli allt annat än empatiska! Då vill de helst bort därifrån! Därför behöver högkänsliga personer ofta dra sig undan för att få vila ifred på en mörk och tyst plats.

Men tack vare sitt känsliga nervsystem är högkänsliga människor också mer empatiska, medkännande, omtänksamma, intuitiva, kreativa, begåvade och djupsinniga med ett rikt inre liv. Högkänsliga personer tänker gärna globalt, de kan ofta ana faror och inse konsekvenserna av ett visst handlande innan andra människor gör det.

Högkänsliga kan ofta bli överstimulerade och det kan leda till oförklarlig trötthet. Man kan få ångest, oro, känna en osäkerhet och få sömnsvårigheter.Det kan kännas som om man tappar kontrollen och allt bara snurrar.
Då vill man helst bara dra täcket över huvudet eller ”försvinna”.

Hur kan vi hjälpa dig som HSP?

Att vara highly sensitive är en gåva, en superpower. Du är unik, det finns ingen som du.
När du som är HSP kommer i rätt miljö har du nästan superkrafter. Känsligheten kan vara en enorm fördel.

Hos oss på Hälsosjälen finns hjälpande och läkande behandling som reflexologi och samtalsterapi, och vid behov kompletterat med homeopati, osteopati, yoga och frekvensmedicin som kan hjälpa dig både fysiskt, psykiskt, själsligt och känslomässigt.

Vi vet hur svårt det kan vara när alla känslorna sitter på utsidan. När man bara har lust att gråta men man sätter upp en fasad för att man inte orkar förklara om och om igen.

Vi tillsammans kan få dig att må bra igen. Vi är  specialiserade på högkänslighet och vilka fördelar och nackdelar detta kan innebära.

Här kan du göra ett test om hsp. 

Anders Hansen, överläkare i psykiatri, förklarar hur högkänsliga personer fungerar – se klippet från Malou efter 10. 

KONTAKTA OSS

Baggåkersgatan 6B
431 53 Mölndal
031-27 00 65
info@halsosjalen.se

WEBBOKNING

Här kan du boka en tid via vår ONLINEBOKNING

RECEPTION

Måndag - fredag kl 8-17

ÖPPETTIDER

Vi har öppet alla dagar i veckan för att det alltid ska vara lätt att hitta en tid. 

DATAPOLICY

För din trygghet är vi öppna med hur vi samlar in och behandlar information som vi sparar om dig hos oss.
Du kan läsa mer om dataskyddsförordningen och vilka rättigheter du har på
Datainspektionens hemsida.

HITTA TILL OSS

Vår mottagning finns i Mölndal och till oss kommer många från Göteborg, Kungsbacka och närområdet, men vi har även mer långväga gäster.

Hälsosjälen

För vägbeskrivning - klicka här

FÖLJ OSS

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få inspiration till bästa hälsa.

- vi hjälper dig till bästa hälsa