POSTCOVID

virus covid-19

En kärlsjukdom

Enligt den forskning som finns idag (220109) är det tydligt att covid-19 i första hand inte är en respiratorisk sjukdom, utan istället en cirkulatorisk sjukdom i våra kärl.

Spikproteinet på viruset binder till receptorn ACE2 i vårt kärlendotel, vilken har en stor del i regleringen av att hålla vårt blod lättflytande och fint. Det är påverkan av ACE2 som gör att det bland annat blir inflammation och proppbildning i våra kärl.
I sämsta fall breder inflammationen ut sig till en ”systemisk endotelit”, en generell inflammation i hela vårt endotel och med det alla våra kärl.

Receptorn ACE2 finns överallt i vårt endotel. Endotelet täcker all yta på insidan av alla våra kärl, artärer, vener, kapillärer och lymfkärl och täcker därför en yta av 5–7000 (!!) kvadratmeter inne i kroppen.

Vaccin

De vaccin som innehåller mRNA får våra celler att tillverka spikproteinet och utför egentligen samma jobb som viruset, vilket innebär att även dessa egentillverkade spikproteiner binder till receptorn ACE2 med samma effekter. Förhoppningsvis och oftast med en mindre utbredning vilket främst skall trigga i gång vårt immunförsvar.

De vacciner som är proteinbaserade ger kroppen en dos av försvagat eller avdödat virus med samma spikproteiner och effekt på endotelet.

Vårt endotel som angrips

Lungorna har ett otroligt stort och fint nät av kapillärer och kan därför drabbas extra hårt, men alla våra organ kan drabbas eftersom de också har kärl och kapillärer med endotel som kan inflammeras.

Vårt endotel ansvarar för en otrolig mängd funktioner. Det filtrerar, tillverkar och tar emot enzymer och otroligt många andra kemiska substanser, styr koagulation, reglerar blodflöde och samarbetar med muskulaturen i våra kärl, deltar i reparation och läkning, är en viktig del i immunförsvar och inflammatoriska processer……

I och med postcovid har det dragit i gång mycket forskning om endotelet och dess funktioner, så förhoppningsvis kommer vi att ha mycket mer kunskaper om ett tag.
Stora likheter i symptom finns också med ME/CFS vilket gör att vi hoppas på lite positiv spin-off kunskap till det området.

Behandling av postcovid (long covid)

Hälsosjälens osteopat Leif, har gått specialutbildningar för behandling av postcovid och liknande tillstånd.
Med de fina och subtila metoder som finns inom osteopatin kan ett friskt endotel kännas mjukt, följsamt och flödigt. Det ger känslan av ett friskt mineralvatten med massa små bubblor.
När endotelet är sjukt och angripet känns det segt, klistrigt och inte alls lika bubbligt och livligt.

Med en korrekt osteopatisk behandling finns goda möjligheter att hjälpa endotelet tillbaka till vitalitet och friskhet, vilket ger kroppen möjlighet att återställa funktionen i de vävnader och organ som har blivit drabbade.

Akupunktur/TCM med örtmedicin mot ME/CFS

Hälsosjälens akupunktör och TCM-medicinare Adinda har utvecklat ett behandlingskoncept med en mycket god effekt mot ME/CFS.
Läs mer om enkel trötthet jämfört med komplex trötthet här.
Lär mer om Adinda här.

KONTAKTA OSS

OBS! Ny adress från 1 sept 2023 - Entreprenörsstråket 6, hos Atleva i GoCo Clinic House
431 53 Mölndal

Telefon och mail hittar du under respektive terapeut

WEBBOKNING

Bokningen hittar du under respektive terapeut

DATAPOLICY

För din trygghet är vi öppna med hur vi samlar in och behandlar information som vi sparar om dig hos oss.
Du kan läsa mer om dataskyddsförordningen och vilka rättigheter du har på
Datainspektionens hemsida.

HITTA TILL OSS

Vår mottagning finns i Mölndal och till oss kommer många från Göteborg, Kungsbacka och närområdet, men vi har även mer långväga gäster.

För vägbeskrivning - klicka här

FÖLJ OSS

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få inspiration till bästa hälsa.

Integrativ medicin - för din bästa hälsa

Integrativ medicin - för din bästa hälsa