Trötthet är ett av de ord där vi alla tror att vi vet vad det betyder. Trots att den faktiska upplevelsen av det kan variera kraftigt från person till person. Det man själv kallar ”att vara trött” kan vara helt annorlunda jämfört med någon annans erfarenhet. Av den anledningen bör behandlingen av olika typer av trötthet också vara annorlunda. Där vissa människor kan svara på så kallade ”silverkulor” som kostförändringar eller vissa kosttillskott, verkar andra människor inte reagera på dessa typer av förändringar. Dessa personer får ofta liten förståelse från omvärlden på grund av bristande kunskap om differentiering av trötthet.

Efter många års klinisk erfarenhet och behandling av en stor mängd människor med utmattningstillstånd, finner jag att det finns två tydligt definierade typer av trötthet. Enkel trötthet och komplex trötthet.

Enkel trötthet kan förbättras drastiskt genom vissa livsstilsförändringar. Till exempel att ändra kosten från mat som innehåller mycket enkla kolhydrater (som socker, pasta och bröd), till närande livsmedel som innehåller mer protein, fett och fibrer. I vissa fall är detta tillräckligt för att öka energinivåer, vakenhet och mental klarhet. Dessa kostförändringar sätter stopp för korta energiutbrott och inflammationer (ofta följt av ”krascher”) och medför drastiska positiva förändringar i energinivåerna.

Dessutom kan förändringar i sömnbeteende ha imponerande resultat vid behandling av trötthet. Att sova tidigare (timmarna före midnatt räknas bokstavligen dubbelt), reglera temperaturen i rummet, begränsa mängden vätskor på kvällen för att förhindra nattlig urinering och ta bort andra distraktioner som avbryter sömnen kan vara mycket fördelaktigt vid behandling av trötthet. Enkla förändringar, men de löser bara fall av enkel trötthet.

Rörelse är ett annat exempel som är till hjälp för många. Människor som känner sig hjärntrötta och utmattade efter en dag av hårt arbete mår ofta mycket bättre efter att ha gått en promenad i frisk luft. Till och med en löprunda kan få dem att känna sig föryngrade. Rörelse kan göra underverk. Men återigen, bara i fall av enkel trötthet.

När du lider av trötthet och du börjar googla runt hittar du tusentals ”bra tips” och ännu fler ”tillskott” som framställer sig själva som välgörande. Men om inget av detta fungerar för dig, eller om det bara ger tillfällig lindring, kan du börja känna att du ”inte gör tillräckligt” för att övervinna din trötthet. Till och med människorna runt omkring dig kan förlora tålamodet och tro att du ”inte försöker tillräckligt hårt” för att bli frisk. ’Ändra bara din kost!’ kommer de att säga till dig. ’Få bara en god natts sömn!’ ’Träna mer!’ ’Ta detta tillskott, det ökar din energi!’. Men det fungerar helt enkelt inte i vissa fall av trötthet. En del av dessa tips kan till och med få personen att må sämre i det långa loppet. I dessa fall har vi ofta att göra med komplex trötthet.

Vad är Komplex trötthet?

Komplex trötthet uppstår när flera system i kroppen är nedsatta och pressar varandra i en nedåtgående spiral. Du kan ha kroniska infektioner, diagnostiserade eller inte, som slår igång varningsklockorna i ditt system. När detta händer tror din hjärna i princip att du alltid har influensa, så den gör vad den är programmerad att göra – säger åt dig att vila. Din kropp vill använda din energi för att bekämpa patogenen och hålla dig trött så att du cirkulerar patogenen genom din kropp så lite som möjligt. För det skulle göra saken värre. Problemet är att kroniska infektioner kan pågå i månader eller år. Så till skillnad från en akut infektion får du dras med en långdragen lågintensiv infektion. Ditt immunförsvar är helt ur spår, oförmöget att ta dig igenom detta.

Du kanske äter en hälsosam kost men din tarm är inflammerad, så allt du äter verkar skicka varningsklockor i ditt system som skapar smärta, uppblåsthet, avföringsproblem (IBS-liknande symtom). Du måste utesluta fler och fler födoämnen och precis när du tror att det hjälper börjar en annan att ge dig problem. Efter ett tag verkar du allergisk mot nästan allt! Ditt matsmältningssystem har blivit en enda röra.

Ditt kroniska tillstånd av låg energi gör att det är svårt att tänka, att arbeta, att ta hand om dig själv eller din familj vilket skapar mer stress. Det finns redan mycket intern stress när dessa kroppssystem är under konstant press, och nu upplever du stress även i din omgivning. Nervsystemet blir oreglerat. Ångest, depression och humörsvängningar är inte ovanliga i detta skede.

Det kan också vara tvärtom. Har det  varit mycket stress runt omkring på grund av jobb, privatliv etc. finns det risk att en infektion eller influensa landar illa och ligger kvar under ytan. Ibland är det svårt att veta vad som kom först, hönan eller ägget. Men faktum är att alla dessa stressfaktorer, både inre och yttre, kan skapa kroppsvärk. Och vips, där har vi ytterligare en länk i den nedåtgående spiralen som gör det ännu svårare för alla andra kroppssystem att återhämta sig. Dessutom gör det dig ännu tröttare, eftersom kronisk smärta konsumerar energi.

Om vi skulle se på dessa fall av trötthet som enkla, kan vi lätt falla i fällan att tro att dessa människor borde kunna ta sig ur det med enkla lösningar. Du behöver bara järn? B-vitaminer? Adaptogener? Mer sömn? Mer motion? Detta är vad många läkare och hälsoexperter säger, men att ordinera träning till patienter med Komplex trötthet är som att hälla bränsle på en eld. Eller att ge dem kosttillskott som probiotika som kan göra saker och ting mycket värre, bara för att nämna några exempel.

Fler och fler människor har trötthet som är komplex, vilket betyder att det sedan länge är dags att ta detta på allvar. Men så länge läkare inte lägger samman pusselbitarna kommer det att finnas få långvariga resultat vid behandling av dessa fall.

Kan vi verkligen återhämta oss från komplex trötthet? Och i så fall hur?

Det enkla svaret på denna fråga är JA, vi kan återhämta oss från detta. Men det finns ingen enkel lösning. Och absolut ingen universal behandling som passar alla. Vi måste se på detta från en helt annan vinkel än vid enkel trötthet. Det första är att sluta göra saker som orsakar ytterligare skada – detta inkluderar de flesta hälsoråden. För ofta är de saker som är hälsosamma att göra när du mår bra kontraproduktiva eller skadliga att göra när du har komplex trötthet – som de flesta träningsformer och kosttillskott. Då måste vi se till individen. Tillämpa ett individuellt tillvägagångssätt i behandlingen, som också är systematiskt, skonsamt och tar hänsyn till alla involverade kroppssystem. Behandla dem steg för steg. Många läkare försöker hitta ”den underliggande orsaken”, de försöker hitta en brist av något slag som de kan kompensera, eller så försöker de ”stärka kroppen” vad nu det betyder. Och vid enkel trötthet kan du hitta den bakomliggande orsaken! Men med komplex trötthet finns det nästan alltid flera, sammanvävda orsaker. Vi måste ta itu med varje kroppssystem i en fysiologiskt sund ordning för att börja ta bort de mekanismer som håller kroppen i ett konstant larmtillstånd och som hindrar systemet från att producera energi.

Många tror att det inte finns någon väg tillbaka från komplexa trötthetstillstånd som ME/Cfs, långtids covid eller fibromyalgi. Men som alla symtom är trötthet faktiskt en evolutionärt kodad skyddsmekanism. Det gör det inte mindre hemskt, men när vi förstår varför tröttheten finns där och hur vi ska närma oss den kan vi skapa förutsättningar som gör att den hälsosamma energiproduktionen i kroppen kan återvända.

Läs mer om Adinda

KONTAKTA OSS

OBS! Ny adress från 1 sept 2023 - Entreprenörsstråket 6, hos Atleva i GoCo Clinic House
431 53 Mölndal

Telefon och mail hittar du under respektive terapeut

WEBBOKNING

Bokningen hittar du under respektive terapeut

DATAPOLICY

För din trygghet är vi öppna med hur vi samlar in och behandlar information som vi sparar om dig hos oss.
Du kan läsa mer om dataskyddsförordningen och vilka rättigheter du har på
Datainspektionens hemsida.

HITTA TILL OSS

Vår mottagning finns i Mölndal och till oss kommer många från Göteborg, Kungsbacka och närområdet, men vi har även mer långväga gäster.

För vägbeskrivning - klicka här

FÖLJ OSS

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få inspiration till bästa hälsa.

Integrativ medicin - för din bästa hälsa

Integrativ medicin - för din bästa hälsa