Lär känna oss – idag presenterar vi Marie

sep 18, 2020

marie-myhrman-howson-halsosjalens-medicinsk-massor-yogalarare-lymfmassor
Marie Myhrman-Howson

Hur länge har du arbetat på Hälsosjälen?
Jag har arbetat här sen 1/3 2013, alltså drygt 7 år.

Vad lockade dig att vara terapeut?
Jag har nästan alltid haft ett stort intresse i friskvård och förebyggande hälsa. Jag började mitt yrkesliv inom vården som undersköterska/ mentalskötare och sen har jag sysslat med allt möjligt. Egentligen trodde jag nog aldrig att jag skulle börja arbeta som massageterapeut. Jag brukade tycka att det verkade vara ett väldigt enformigt och tungt yrke. Jag har själv fått många behandlingar av olika slag under årens lopp som akupunktur, kiropraktik, sjukgymnastik och naturligtvis massage både avslappnande spaliknande behandlingar och medicinsk massage. Det är behandlingar som har hjälpt mig när jag har haft nackspärr (under en period i livet hände det med viss regelbundenhet), allmänna spänningstillstånd och den enda gången jag fick ryggskott. Vid alla dessa tillfällen så har jag fått medicinsk massage och det är nog den form av massage jag föredrar.

När jag pga personliga skäl behövde hitta en ny riktning i livet råkade jag på en helgkurs i massage. Till min stora förvåning tyckte jag att det var verkligt intressant och roligt. Jag sökte in på en utbildning till massageterapeut och på den vägen är det. Helt kortfattat så var det insikten att jag skulle kunna hjälpa människor att må bättre, precis som jag har blivit hjälpt som lockade. Sen visade det sig att det var så mycket mer än vad jag hade kunnat föreställa mig.

Om du bara kunde ha en fritidssysselsättning – vilken hade du valt då?
Utan tvekan hade det varit odling. Det var när jag flyttade till Australien 1984 som jag började odla grönsaker, örter, fruktträd, blommor etc. Att skörda och äta det jag själv har odlat är enormt tillfredsställande. Att sätta händerna i jorden fyller ett primalt behov i mig. Det skänker frid helt enkelt. Underbart att gräva eller dra upp ogräs om man är irriterad, arg eller frustrerad. Glädjen när fröna man har satt gror är härlig. Det blir påtagligt att man är en del av livscykeln när man odlar.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Att kunna hjälpa människor till bästa hälsa. Att hjälpa människor till insikt om att de själva kan ta kontroll och att man alltid kan skapa en förändring. Mötet med personen ligger alltid i fokus. Alla är unika med unika behov. För många är det stort bara att få bli hörd. Att det finns någon som tar sig tid att lyssna.

Jag är ju inte bara medicinsk massageterapeut utan också yogalärare. Det är ett fint komplement eftersom rörelse och andning är viktiga ingredienser när det gäller vår hälsa. Det känns verkligen som ett privilegium att jobba med människor på det viset jag gör. Det är aldrig tråkigt att gå till arbetet. Varje möte är unikt och även om problem kan se lika ut på ytan så finns det alltid olikheter som gör mitt arbete intressant och utmanande.

Ge oss ditt bästa hälsotips!
Andningen är central i både vårt fysiska som psykiska välmående. Därför skulle jag föreslå att man tar en liten stund varje dag att andas medvetet. Ett långsamt andetag ända ner i bäckenbotten där du låter mage och bröstkorg expandera på inandningen och sjunka ihop på utandningen. Försök att göra utandningen lite längre än inandningen och se till att du andas ut helt och hållet innan nästa andetag in. Det behöver inte vara stora andetag.

Ju mer du övar på det här desto enklare kommer du att kunna hitta det här andetaget även när du är stressad. Om det känns svårt att hitta det här andetaget så kan du lägga dig ner (kanske gör du det innan du ska somna) gärna med uppdragna ben och fötterna i madrassen. Du kan lägga en hand på magen under naveln och en hand på bröstet för att känna expansionen på inandningen och kontraktionen på utandningen.

Sen skulle jag också säga – rör dig på ett varierat sätt. Dansa loss i köket, var lekfull i ditt sätt att röra dig…

Berätta om ett klientfall som du bär med dig!
Jag har inget särskilt fall men det är alltid speciellt när man kan inge hopp om förändring. Att det är möjligt att vi tillsammans kan hjälpa skapa en förändring . Jag kan behandla och sen kan personen ifråga fördjupa behandlingen genom t ex fysiska övningar, stretchar och andning.

Det känns alltid speciellt om man kan hjälpa personer med en långvarig smärtproblematik. Ofta har de fått höra att det inte finns nåt mer att göra än att ta smärtstillande.

Det har varit många som har kommit den här våren med en känsla av att ha en elefant  sittandes på bröstet. Ångestkänslor och svårigheter att kunna ta ”ett fullt” andetag. Vi lever ju i konstiga och för många väldigt ångestfyllda tider. Att då kunna hjälpa att lösa upp spänningar i bröstkorg/diafragma så att personen känner att hen kan ”andas” lättare och längre ner igen är fantastiskt. Jag led själv av panikångest i sena tonåren upp i tidiga tjugoårs-åldern. Det är en erfarenhet som hjälper mig förstå den sortens problematik. Jag vet ju dessutom att det går att ta sig ur det med rätt verktyg och förståelse av de processer som kan sätta igång det.

Här kan du läsa mer om Marie.

KONTAKTA OSS

OBS! Ny adress från 1 sept 2023 - Entreprenörsstråket 6, hos Atleva i GoCo Clinic House
431 53 Mölndal

Telefon och mail hittar du under respektive terapeut

WEBBOKNING

Bokningen hittar du under respektive terapeut

DATAPOLICY

För din trygghet är vi öppna med hur vi samlar in och behandlar information som vi sparar om dig hos oss.
Du kan läsa mer om dataskyddsförordningen och vilka rättigheter du har på
Datainspektionens hemsida.

HITTA TILL OSS

Vår mottagning finns i Mölndal och till oss kommer många från Göteborg, Kungsbacka och närområdet, men vi har även mer långväga gäster.

För vägbeskrivning - klicka här

FÖLJ OSS

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få inspiration till bästa hälsa.

Integrativ medicin - för din bästa hälsa

Integrativ medicin - för din bästa hälsa