AKUPUNKTUR/TCM

Vad är akupunktur/TCM?

Traditionell kinesisk medicin (TCM) är en av de äldsta formerna av medicin som fortfarande används.
Den första kinesiska medicinska texten som vi har är från omkring 3000 f.Kr. Detta betyder troligtvis att systemet faktiskt är mycket äldre än så. Under århundradena har kinesisk medicin utvecklats mycket och det finns många olika stilar.

Vad de alla har gemensamt är att de arbetar med kroppen för att uppnå homeostas eller balans. Om något är ur funktion kommer kroppen att arbeta för att komma tillbaka till homeostasen. Ibland finns det faktorer som förhindrar denna process. Det är där som metoder som akupunktur och örtmedicin kan vara till hjälp för att stödja de mekanismer i kroppen som behöver extra hjälp för att återuppnå denna balans.

Akupunktur och andra verktyg inom kinesisk medicin blir alltmer populära i väst på grund av förmågan att uppnå balans och hälsa med naturliga metoder.

När hjälper akupunktur/TCM?

Akupunktur används ofta vid behandling av smärta, akut eller kronisk. På Hälsosjälen arbetar vi bland annat med en akupunkturmetod som oftast lindrar smärta inom några sekunder. Många patienter upplever dessa behandlingar som något magiskt.

Förutom smärta kan akupunktur vara effektivt för alla typer av sjukdomar och obehag. Genom att balansera kroppssystemen minskar symtomen eller försvinner helt.

Vi använder ofta örtmedicin i kombination med akupunktur för att behandla komplexa, kroniska hälsotillstånd som autoimmuna sjukdomar, fibromyalgi, ME/Cfs, postcovid etc.
Även psykologiska, gynekologiska och matsmältningsproblem behandlas mycket väl med kinesisk medicin.

Akupunktur/TCM kan hjälpa personer som lider av:
-Problem mage/tarm, muskler/senor, huvudvärk, migrän, trötthet och utmattningssymtom.
-Problem med mage/tarm som IBS, diarré, förstoppning, uppblåsthet, trötthet efter måltid, gaser, sura uppstötningar och illamående etc.
-Problem med muskler/senor som till exempel tennisarmbåge, golfarmbåge, musarm, restless legs, falsk ischias, besvär i
rygg/nacke, knäproblem etc.
-Andra besvär som kan behandlas med Akupunktur/TCM är stress, ångest, sömnproblem, hormonella problem, menstruationsbesvär, obalans i immunförsvaret, obalans i ämnesomsättningen, högt blodtryck, hudbesvär, tät näsa, bihåleinflammation etc.

Världshälsoorganisationen (WHO) listar 28 olika sjukdomstillstånd där man genom kontrollerade kliniska prövningar kunnat visa att akupunktur är en mycket effektiv behandlingsform.
Akupunktur/TCM-diagnoser finns numera också inkluderat i ICD-11, den internationella, medicinska diagnosnomenklaturen.

Hur går akupunktur/TCM till?

Under ditt första besök kommer vi att göra en undersökning genom att gå igenom din sjukdomshistoria, fråga om ditt nuvarande tillstånd och göra en puls och tungundersökning. Under eller efter detta första besök kommer vi att ta fram en behandlingsplan som tas i samråd med dig.

Sedan kommer vi att påbörja din behandling med antingen akupunktur, örter, koppning, öronakupunktur, guasha, andningsarbete och livsstilsråd som till exempel kost- och rörelseråd som är specifika för din situation.

Användningen av akupunktur måste ses som en terapi där en behandling bygger på den tidigare. I vissa fall innebär detta att patienten måste komma 1 eller 2 gånger i veckan i början av behandlingen för att få snabba och bestående resultat. När symtomen börjar att avta och det finns mer stabilitet, kan vi sjunka i frekvens.

Bra att veta: På Hälsosjälen placerar vi aldrig nålar där smärtan finns. Vi arbetar med klassiska system som endast applicerar nålar på distala punkter. Resultaten av dessa behandlingar är mycket snabbare, samt mer djupgående och långvariga.

Terapeut

Adinda

KONTAKTA OSS

OBS! Ny adress från 1 sept 2023 - Entreprenörsstråket 6, hos Atleva i GoCo Clinic House
431 53 Mölndal

Telefon och mail hittar du under respektive terapeut

WEBBOKNING

Bokningen hittar du under respektive terapeut

DATAPOLICY

För din trygghet är vi öppna med hur vi samlar in och behandlar information som vi sparar om dig hos oss.
Du kan läsa mer om dataskyddsförordningen och vilka rättigheter du har på
Datainspektionens hemsida.

HITTA TILL OSS

Vår mottagning finns i Mölndal och till oss kommer många från Göteborg, Kungsbacka och närområdet, men vi har även mer långväga gäster.

För vägbeskrivning - klicka här

FÖLJ OSS

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få inspiration till bästa hälsa.

Integrativ medicin - för din bästa hälsa

Integrativ medicin - för din bästa hälsa